Luova ala

Luova ala tuottaa taloudellista kasvua, sivistystä ja hyvinvointia suomalaiselle yhteiskunnalle. Luovien alojen osuus Suomessa on pelit mukaan laskien noin 3,5 % työllisistä ja noin 3,3 % BKT:sta.

Tilastokeskuksen mukaan luovat alat ovat siis monin verroin suurempi työllistäjä kuin esimerkiksi metsä-, kemian tai sähkö- ja elektroniikkateollisuus. Niiden BKT-osuus on suurempi kuin esimerkiksi paperiteollisuudella, ravintola- ja majoitusalalla, maataloudella tai tekstiiliteollisuudella.

Jotta luovat alat voivat tuottaa lisää kasvua ja työpaikkoja, niiden kehitykseen pitää
panostaa siinä missä muihinkin suuriin toimialoihin. Esimerkiksi Ruotsissa näin tehdään ja positiiviset jäljet näkyvät. Tätä maaottelua Suomen ei kannata hävitä.

Luova ala on kasvava toimiala.  Tekijänoikeus on luovan talouden perusta. Vahva tekijänoikeussuoja on myös kansallinen kilpailutekijä. Jotta kotimainen luova ala voi jatkossakin hyvin, on alan toimintaedellytykset turvattava.

Digitaalisten sisältömarkkinoiden kehitys myös tukee kasvua, työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä edellyttää kuitenkin, että on olemassa sisältöä, jota yritykset voivat lisensoida ja hyödyntää liiketoiminnassaan. On myös tärkeää, että toimialan rakenteet mahdollistavat menestymisen luovalla alalla sekä tekijöille että yrityksille.

Vain toimivilla kotimarkkinoilla voi kasvaa vientimenestyjiä.

Tutustu myös: tekijanoikeus.fi