Mikä Lyhty?

Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty on kotimainen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on edistää luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön, tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää sekä toimimalla luovan alan keskustelufoorumina ja tiedonjakajana.

Perustehtävä ja visio

Lyhdyn visiona on luovan työn merkityksen tunnistava yhteiskunta, jossa on suotuisa lainsäädäntö ja toimivat yhteiset käytännöt sille, että luvallisesta teoksen käytöstä suoritetaan tekijöille ja oikeuksien haltijoille asianmukainen korvaus jokaisessa tilanteessa, sopimusvapauden periaatetta noudattaen.

Lyhdyn perustehtävä on tuoda yhteen suomalaiset tekijänoikeusalat eli luovan työn tekijät ja yritykset. Lyhdyn tavoitteena on kehittää luovan työn, sen tekijöiden ja yritysten toimintaedellytyksiä tekijänoikeuksien näkökulmasta.

Jäsenjärjestöt

Lyhdyssä ovat mukana seuraavat 14 luovan alan järjestöä:

Audiovisual Producers Finland – APFI ry
Forum Artis – valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö
Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex ry
Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry
Kopiosto ry
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
Suomen elokuvatoimistojen liitto ry
Suomen Musiikkikustantajat ry
Suomen Muusikkojen Liitto ry
Suomen Säveltäjät ry
Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry
Suomen Musiikintekijät ry
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry – TTVK
Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry

Jäsenjärjestöjen edustajista koostuvan johtoryhmän puheenjohtajana toimii Gramex ry:n toimitusjohtaja Ilmo Laevuo.

Valtuuskunta

Lyhdyllä on aktiivinen luovan alan tekijöistä koostuva valtuuskunta, joka edustaa laajalti suomalaista kulttuurikenttää. Lyhdyn valtuuskunnan jäsenet osallistuvat Lyhdyn edunvalvontatyöhön sekä toimivat linkkinä Lyhdyn ja luovan alan kentän välillä.

Valtuuskunnan puheenjohtaja on toimittaja Anna-Liisa Haavikko ja varapuheenjohtajana säveltäjä Antti Auvinen. Jäseniä ovat säveltäjä Virpi Eroma, musiikkikustantaja Tom Frisk, tietokirjailija Jaakko Heinimäki, elokuva- ja tv-tuottaja Riina Hyytiä, muusikko Gugi Kokljuschkin, kirjailija Raili Mikkanen, tiedetoimittaja Mikko Myllykoski, näyttelijä Misa Nirhamo, tuottaja Liisa Penttilä-Asikainen, kuvataiteilija Petri Sipilä, kirjailija Jyrki Vainonen, säveltäjä Lotta Wennäkoski ja muusikko, näyttelijä Reeta Vestman.