USAssa FBI ja oikeusministeriö cybersodassa piraattiaktivistien kanssa

Piraattiaktivistit ovat sulkeneet cyberiskuilla sekä USA:n oikeusministeriön että FBI:n sivut kostoksi siitä, että suuri tiedostonjakosivusto suljettiin.

USA:n viranomaiset ovat sulkeneet yhden maailman suosituimmista tiedostonjakosivustoista Megaupload.comin. Kostona tästä aktivistit kaatoivat FBI:n ja USA:n oikeusministeriön sivut. Tällaiset valtion viranomaissivujen kaatamiset ovat kuin suoraan cyberterrorismin oppikirjasta.

CNN-uutissivuston mukaan Megaupload.com on ollut parhaimmillaan maailman 13. suosituin nettisivusto. Sivuston sulkeminen johti myös pidätyksiin. Seitsemää ihmistä syytetään tekijänoikeusrikkomuksista ja muista rikoksista. Neljä heistä pidätettiin Uudessa-Seelannissa, ja kolme on yhä vapaalla jalalla. Heitä uhkaavat pahimmillaan jopa kymmenien vuosien vankeusrangaistukset.

Syytteiden mukaan elokuvien, tv-ohjelmien ja muiden sisältöjen laittomasta jakamisesta on aiheutunut yli 500 miljoonan dollarin tappiot viihde- ja kulttuuriyrityksille sekä taiteilijoille.

Anonymous-hakkeriryhmä ilmoitti vastalauseena sulkeneensa esimerkiksi Yhdysvaltain oikeusministeriön ja Universal Musicin nettisivut. Mediatietojen mukaan myös FBI:n sivut on kaadettu. Asiasta ovat kertoneet mm. Verkkouutiset, Kansanuutisten verkkolehti ja Digitoday.

Suomen piraattipuolue puolustaa

Suomen piraattipuolueen mukaan MegaUpload-sivusto ei ole mikään perinteinen piraattisivusto, vaansen tarkoituksena on toimia suurten tiedostojen tallennustilana ilman mitään toimivaa hakufunktiota.

Piraattipuolueen mukaan piratismi on ’terrorismin’ tavoin tekosyy vähentää demokraattisia oikeuksia ja ylläpitää olemassa olevia valtarakenteita.

– Elämme nyt uudessa mielenkiintoisessa yhteiskunnassa, jossa maailman suurimmatkaan teollisuus- ja viranomaistahot eivät voi hajautetuille hyökkäyksille yhtään mitään, Piraattinuorten varapuheenjohtaja Joonas Mäkinen sanoo.

Tieto Megaupload.comin sulkemisesta tuli päivä sen jälkeen, kun monet nettisivustot pimenivät protestiksi Yhdysvaltain kongressissa käsittelyssä olevalle lakiesitykselle, jonka avulla yritetään kitkeä nettipiratismia.

Piratismi este tietoyhteiskuntakehitykselle

Kotimaisen luovan alan edustajan mukaan Suomen keskustelussa pitäisi muistaa, että verkkopiratismi on laillisten verkkopalvelujen ja tietoyhteiskuntakehityksen suurimpia esteitä.

– En tunne USA:n tapauksia, mutta yleisellä tasolla kaikkien pitäisi nähdä se tosiasia, että nettipiratismi on merkittävin uhka tietoyhteiskuntakehitykselle, toteaa Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira.

– Tietoyhteiskuntakehityksen odotetaan siirtävän suuren osan palveluista ja liiketoiminnasta verkkoon. Mutta miksi yritys investoisi isot rahat verkkobisnekseen, jos se merkitsee että yritys joutuu kohta kilpailemaan oman palvelunsa laittoman ilmaiskopion kanssa?

Kairan mukaan laillista tarjontaa on riittävästi, mutta sitä voisi olla paljon enemmän.

– Yhä liian harvat yritykset uskaltavat investoida merkittävästi laillisten verkkopalvelujen kehittämiseen. Yritykset tietävät, että piraatit pystyvät helposti kopioimaan palvelun konseptin ja kohta laillisen verkkopalvelun kanssa kilpailee sen ilmaiskopio, jolla ei ole muita kuluja kuin mainosmyyjien palkkiot.

Kaupalliset, mainosrahoitteiset piraattipalvelut ovat Kairan mukaan Internet-ajan harmaata taloutta.

– Luulisi jokaisen ymmärtävän, että pitkällä tähtäimellä on tuhoisaa sekä tietokone-ohjelmistoalalle, kulttuuri- ja viihdealalle, media-alalle että verkkokaupalle, jos kaikki biteiksi muutettava voidaan jatkuvasti kaapata ja jakaa kuluttajille ilmaiseksi, harmaan talouden rahantekovälineenä.

– Kun markkinat siirtyvät yhä enemmän verkkoon, kenellä on varaa investoida luovan sisällön, tietokoneohjelmistojen ja näitä myyvien verkkopalvelujen kehittämiseen, ellei verkossa voisi ansaita satsauksiaan takaisin?