Piraattipalvelin löytyi Elisan konehuoneesta

Espoon käräjäoikeus alkoi 17.9. käsitellä tekijänoikeusrikosta, jossa neljän vastaajan väitetään ylläpitäneen Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) –nimistä ns. huippusivustoa (topsite). Kaikki vastaajat ovat it-alan ammattilaisia ja kolme heistä oli väitettyyn tekoaikaan teleoperaattoreiden palveluksessa.

Huippusivustot ovat erittäin nopeita ja tehokkaita FTP-palvelimia, joille laittomasti hankitut uutuuselokuvat, musiikki, pelit ja tietokone-ohjelmat ladataan ensimmäisinä ns. julkaisuryhmien toimesta. Huippusivustoja arvioidaan olevan maailmassa joitakin satoja. Sekä julkaisuryhmien että huippusivustojen toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä, salaista ja kansainvälisesti verkostoitunutta. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä mm. tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla. Huippusivustoilta teokset leviävät muille huippusivustoille, yksittäisille henkilöille ja lopulta julkisille maailmanlaajuisille piraattisivustoille, kuten esim. The Pirate Bay –palveluun, jolla on miljoonia käyttäjiä.

HBR/RBW –sivusto oli esitutkinnan mukaan erikoistunut elokuvien ja tv-sarjojen levittämiseen. Syytteen mukaan useat salaiset ns. julkaisuryhmät sekä muut henkilöt ovat käyttäneet sivustoa teosten levittämiseen. Sivustolle oli siirretty teoksia 10,74 teratavun edestä ja sieltä oli ladattu teoksia 25,67 teratavun edestä. Tällaisen tietomäärän tallentamiseen tarvittaisiin lähes 5600 DVD-levyä.

TTVK kertoo, että esitutkinta-aineiston mukaan sivuston käyttämät palvelinkoneet oli asennettu Saunalahden työntekijän toimesta Elisa Oyj:n konesaliin ja ne oli kytketty Elisan erittäin nopealla valokuituyhteydellä internetiin. Edelleen Elisan verkkovalvontaohjelmistoa oli muokattu niin, että koneisiin liittyvä ip-osoite ja sitä kautta kulkeva liikenne oli siirretty Elisan verkkovalvonnan ulottumattomiin. Elisaa yrityksenä ei epäillä rikoksesta.

Poliisi teki tutkinnan aluksi Elisalle ip-osoitekyselyn liittymästä, josta sivustoa ylläpidettiin. Elisan sisällä tieto poliisin tekemästä kyselystä kulkeutui epäiltyjen tietoon, jonka jälkeen sivusto ajettiin alas yhden nyt syytteessä olevan henkilön toimesta ja suuri osa todistusaineistosta pyrittiin näin hävittämään. Tapauksen käsittely Espoon käräjäoikeudessa jatkuu vielä huomenna ja keskiviikkona.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, 09 6803 4049, 040 548 1781