Kansalaisaloitteen mainos harjaanjohtava

Järkeä tekijänoikeuslakiin kansalaisaloitteen mainos ja virallinen tiivistelmä antoivat virheellistä tietoa aloitteen sisällöstä.

Järkeä tekijänoikeuslakiin– kansalaisaloitteen mainonta ja virallinen tiivistelmä eivät vastaa itse aloitteen sisältöä.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen tiivistelmässä sanotaan näin: ”Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena.”

Todellisuudessa aloite tekee täysin päinvastoin. Se ei muuta piraattien lataamista tekijänoikeusrikkomukseksi vaan se tekee piraattien lataamisesta laillista.

Tekijänoikeuskriitikkona tunnettu tietokirjailija Petteri Järvinen kertoi tästä ristiriidasta ensimmäisenä.

Havaintoja digimaailmasta -blogissaan Järvinen kirjoittaa näin: ”Vaikka johdannossa väitetään toista, käytännössä esitys tekisi p2p-piraattiverkkojen käytöstä sallittua.”

Järvisen mukaan tämä tehtäisiin useita pykäliä muuttamalla. ”Laillisen lähteen vaatimuksen poistaminen antaisi kopioida netistä mitä tahansa, myös laittomasti sinne laitettuja elokuvia ja musiikkia.”

Myös piraattien levittäjien ja piraattipalvelujen omistajien asemaa parannettaisiin.

”Ilman taloudellista hyötyä tapahtuva levittäminen olisi aloitteen mukaan vain tekijänoikeusrikkomus, joten levittäjiä ei voisi jäljittää mitenkään.”

”Aloite myös sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä”, kirjoittaa Järvinen.

Järvinen pohtiikin blogissaan, ovatko allekirjoittajat jaksaneet lukea aloitteen tekstin loppuun asti.

”Luulen, etteivät kaikki allekirjoittajat ole lukeneet tekstiä ajatuksella loppuun asti”, kirjoittaa Järvinen.