Yrityksetkin ovat oikeudenhaltijoita

Muutaman vuoden takainen tekijänoikeusmuistio niputti kustantajat ja tuotantoyhtiöt ”ammattimaisiksi käyttäjiksi”. Pahempaakin me täällä yrityspuolella olemme nähneet: virallisissa papereissa jäseniämme eli luovaan alaan investoivia yrityksiä on kutsuttu myös ”tekijänoikeuksien hyödyntäjiksi”. Kumpikin ilmaisu lähtee väärältä pohjalta, sillä ne yritykset ovat oikeudenhaltijoita siinä missä tekijät ja taiteilijatkin.

Musiikin käyttäjät rakastavat musiikkia aivan kuten me ja ovat valmiita maksamaan siitä, että se on heidän käytettävissään ja nautittavissaan lähes missä tahansa. Yksittäinen kuluttaja maksaa vajaan kympin kuussa siitä, että Spotifyn kaltainen streaming-palvelu mittaamattomine musiikkikokoelmineen kulkee hänen mukanaan. Konsertit, radio ja televisio musiikkitarjontoineen ovat elinehto paitsi kuluttajille myös meille. Me pidämme käyttäjistä, se on selvä.

Hyödyntäjä kuulostaa jo kovin ikävältä. Se tuo mieleen ilmaisuja kuten hyötymistarkoitus. Tekijänoikeudella on paljon vastustajia, ja heille sana kelpaa varmasti paremmin kuin hyvin: sillä voi yrittää iskeä kiilaa oikeudenhaltijoiden väliin, ikään kuin tekijän pahin vihollinen ei olisikaan hänen musiikkiaan luvatta ja korvauksia maksamatta jakeleva varas (piraatti on turhan romantisoiva nimitys) vaan yritys, joka edistää tekijänsä kanssa yhteistä asiaa.

Musiikinkustantaja voi menestyä vain, jos hänen kustantamansa musiikintekijä menestyy. Jos markkinat tai varkaat nakertavat alaamme, kärsimme siitä yhdessä. Yhteistyö on kuin avioliitto myötä- ja vastamäkineen.

Tekijänoikeusjärjestöt ovat meidän yhteisiä työkalujamme; mehän ne olemme perustaneet. Ilman niitä käyttäjät joutuisivat kysymään luvat meiltä jokaiselta erikseen. Kalliiksi tulisi.

Pekka Sipilä
Pekka Sipilä

Kirjoittaja on Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja.

Suomen Musiikkikustantajat ry on 1976 perustettu suomalaisten musiikinkustantajien etujärjestö. Yhdistykseen kuuluu 36 jäsenyritystä. Yhdistys on aatteellinen ja toimii voittoa tavoittelematta.Yhdistys on sekä Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n että Kopiosto ry:n jäsenjärjestö.

Kuva: Minna Auvinen