Tekijänoikeutta dinosauruksille

Dinosauruspuiston markkinointivideolla nainen tanssahtelee hailean valkoisen lumen peittämän pellon laidassa, muovisen dinosauruksen kanssa. Meillähän on kotona samanlaisia dinoja iso laatikollinen odottamassa kierrätystä. No niin, jälleen yksi hukattu bisnesidea!

Hankkeen nettisivuilla komeilee logo, joka muistuttaa erehdyttävästi Jurassic Parkin vastaavaa. Mutta siis vain muistuttaa, nimihän on ihan eri: Jurase Park! http://jurasepark.fi Lapsille on näköjään luvassa Kiviset ja Soraset -alue, ja siitä on oikein sopimus Disneyn kanssa. Brändihän on tosin Time Warnerin, mutta onko sillä nyt niin väliä? Mainoskuvakin kun on kuulemma Teosto-vapaa…

Trolliksihan minä sitä ensin luulin. Nauroin vedet silmissä hassuja havainnekuvia ja sanoihinsa vakuuttavuutta hapuilevia puhuvia päitä. Jurase Park, onpa pokkaa! Nauru takertui kuitenkin kurkkuun, kun tajusin, että markkinointivideolla esiintyivät ihan oikeat ja olemassa olevat henkilöt: kaupungin kaavoituspäällikkö, arkkitehti, urakoitsija ja joukkorahoitusfirman edustaja.

Hankkeeseen liittyy niin paljon epäselvyyksiä, ettei yksi blogi riittäisi niitä edes luetteloimaan. Jäin kuitenkin miettimään näitä oman alansa ammattilaisia, joiden hälytyskellot eivät missään vaiheessa soineet: mitä mahtaa Jurassic Parkin omistava Universal Pictures sanoa tuosta melko tutunoloisesta nimestä, onkohan tekijänoikeudet selvitetty, lisensiointi hoidettu, onkohan tässä nyt homma hallussa?

“Tarkoitus on ensin rakentaa puisto ja sitten ottaa selvää viihdebrändien lisensseistä”, hankkeen puuhamies Jorma Leppäniemi kertoo Suomen Kuvalehden haastattelussa (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/vantaan-jurase-park-on-merkillinen-hanke-puuhamies-sotkee-faktat-ja-kertoo-outoja-tekijanoikeuksista/?shared=307915-14025fdc-999)

Suuret ja tunnetut viihdebrändit toki osaavat pitää puolensa, ja tulevat sen varmasti tekemään. Mutta jos tietämys ja kiinnostus tekijänoikeuksia kohtaan on tätä tasoa, jopa suuren kaupungin virkamiehillä, niin kyllä se vähän tämmöistä pientä musiikintekijääkin huolestuttaa.

Viime vuosien tekijänoikeusbarometrit ovat toki osoittaneet, että kansalaisten tietoisuus tekijänoikeuksista ja myönteinen suhtautuminen niihin ovat koko ajan kasvamassa. Hyvä niin, mutta Jurase Park -case osoittaa, että laakereille ei auta jäädä lepäilemään vaan meidän tekijänoikeusaloilla toimivien tahojen tulee jatkuvasti jakaa oikeaa, ajantasaista tietoa.

Kun siis nimimerkki Teuvo Pelivuori Holivuudista kysyy, onko Kiviset ja Soraset todellakin Teosto-vapaata kuvaa, vastaamme mielellämme. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Kaija Kärkinen
Kaija Kärkinen

Kirjoittaja on musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n puheenjohtaja

Kuva: Aku Toivonen