Nuorten piratismi puolittui viidessä vuodessa

Vuoden 2015 tekijänoikeusbarometrin piratismi-osuus julkistettiin heinäkuun 22. päivänä. Se vahvisti jo vakiintuneen tilanteen. Valtaosa suomalaisista ei käytä eikä levitä piraattisisältöjä ja pitää sellaista myös tuomittavana.

Silti meille näkyy muodostuneen pysyvä – virhemarginaali huomioiden pyöreästi 10-15 prosentin suuruinen – vähemmistö, joka tietoisesti käyttää piraattituotteita ja pitää sitä myös hyväksyttävänä. Sinänsä kiinnostavaa on se, että hekään eivät pääsääntöisesti pidä piraattitiedostojen levittämistä hyväksyttävänä. Levittämisen (jakaminen, up loadaus) hyväksyy vain 4 prosenttia väestöstä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kommentoi tulosta niin, että osa nuoruudessaan piraattien käyttöön tottuneista tuntuu jatkavan sitä vielä varttuneenakin. Siis osa niistä, jotka 2000-luvun alussa tottuivat pyörimään laittomilla piraattisivuilla, jatkavat nettimaailman talousrikollisten verottomien tulojen ja lihavien tilipussien kasvattamista yhä.

Sensijaan nuorison puolella kehitys on kulkenut huikeasti parempaan suuntaan. Nuorimman tutkitun ikäluokan piratismion puolittunut runsaassa viidessä vuodessa. Vuonna 2009 61 prosenttia 15-24 -vuotiaista kertoi käyttävänsä piraattipalveluja, nyt luku aaltoilee vuosittain 25-29 prosentin välillä.

Kysyimme viime vuoden tutkimuksessa ihmisten käsitystä siitä, miksi kukaan käyttää laittomia palveluja. Ehdottomasti suurimpana syynä (63 prosenttia vastaajista) sanottiin niiden ilmaisuus. Helppous oli toiseksi yleisin arvio (38 prosenttia). Helppous oli kakkossyynä myös laillisten palvelujen käytössä, eli se liittyy yleensä nettipalvelujen käyttöön.

Yksi syy piraattipalvelujen käytölle voi olla tietämättömyys laista. Tutkimuksen mukaan 10 prosenttia vastaajista piti ”internettiin luvatta laitetun musiikin tai elokuvan lataamista käyttöönsä” laillisena. Vanhaa kunnon valistusta tarvitaan siis edelleenkin.

Toki ihmiset rikkovat lakeja ihan tietoisestikin. Jokainen tietää, ettei jäätelöpaperia saa heittää jalkakäytävälle, mutta mieleen voi tulla, ettei maailma nyt yhteen ainoaan Eskimopuikon paperiin kaadu. Ehkä piraattipalvelun käyttäjäkin ajattelee, ettei yhden ihmisen toiminta tässä suuressa maailmassa mitään merkitse.

Tietysti jokaisen täytyy ymmärtää, että digiaikana Netflixin, Spotifyn kaltaiset palvelut ovat sisältöalan tulevaisuus. jos jokainen käyttäisi talousrikollisten omistamia palveluita, kohta kellään ei olisi enää varaa tehdä musiikkiäänitteitä, pelejä ja elokuvia. Ilmeisesti piraattipalvelun käyttäjä ei tiedosta ongelmaa siinä, että hän ottaa itselleen erivapauden joka ei olisi mahdollinen, jos kaikki muutkin tekisivät samoin.

Lauri Kaira
Lauri Kaira