Luovan ihmisen osa

Etlan tuoreen selvityksen mukaan ihminen voittaa luovuutta ja innovointia vaativissa tehtävissä koneen myös vuonna 2030. Vaikka tekoäly kehittyy, kone ei tuolloinkaan ajattele itsenäisesti eikä tietyissä tehtävissä korvaa ihmistä. Näiden tehtävien joukossa on esimerkiksi innovaatioiden kehittäjien, muusikoiden ja kuvataiteilijoiden työt. Edellyttääkö luovuutta vaativien tehtävien säilyminen jotain, vai otammeko sen annettuna?

Digitaalisen osuus kotimaisesta sisältöliiketoiminnasta kasvaa. Digital Media Finlandin tuore raportti ennustaa sisältömarkkinoiden olevan vuonna 2017 jollain alueilla, kuten peleissä, lähes täysin digitaalisia. Toisaalta raportissa tunnistetaan mahdollinen skenaario, jossa sisältömarkkinat hiipuvat. Miten luovuutta suojataan ja digimarkkinoita kasvatetaan samanaikaisesti ja kestävällä tavalla? Ratkaisevaa on varmasti alan toimijoiden oikeat strategiset valinnat ja systeemiälykäs toiminta. Lisäksi on olemassa erityinen mekanismi: Tekijänoikeus. Tekijänoikeus tunnistaa luovan työn itseisarvon sekä markkina-arvon. Tekijänoikeuden käytännöllinen perustehtävä on saattaa teos ja sen käyttö yhteen osapuolille arvoa lisäävällä tavalla.

Isompaan kuvaan asetettuna Suomen sisältömarkkinoille oleellinen asia on EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden luominen, joka vaikuttaa kansallisiin markkinoihin ja vientiin. Digitaaliset sisämarkkinat voivat kasvattaa komission arvion mukaan EU:n taloutta jopa 415 miljardilla eurolla vuodessa ja luoda satoja tuhansia työpaikkoja. Yksittäinen toimeentulon kanssa kamppaileva suomalainen tekijä saattaa kokea nämä arviot akateemisena viisasteluna. Digimarkkinat sisältävät kuitenkin mahdollisuuksia tekijöille. Pieneltäkin markkina-alueelta tuleva toimija voi skaalautua nopeasti jopa maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Esimerkkejä on.

Teosten tekijöiden ja innovaatioiden kehittäjien säilymisen takeena on osin luomiseen ajava sisäinen palo. Itsestäänselvää ei kuitenkaan ole se, että luova työ saadaan osaksi yhteiskuntaa hyödyttävää arvoverkkoa. Oleellista on, että luovan työn tekemiselle on ylipäätään edellytykset. Oikeuksien käytöstä on saatava niiden arvoon suhteutuva korvaus. Samalla oikeuksien arvoa painavia markkinahäiriöitä on tunnistettava ja aktiivisesti korjattava.

Sosiaaliseen mediaan syntyneen sukupolven odotukset ja intuitiivinen toiminta haastavat sisältömarkkinoiden nykyrakenteet. Samanaikaisesti suhteellisesti yhä suurempi osa ihmisistä sijoittuu tulevaisuudessa luovalle alalle. Tulevaisuuden luovuuden suojaamiseen panostaminen antaa etumatkaa nyt.

Tommi Nilsson
Tommi Nilsson

Kirjoittaja on Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry:n toiminnanjohtaja

Kuva: Kuvasto/Nina Tuittu