Haluaisitko tietää, kuka lempibiisisi on tehnyt?

Harva vastaa kysymykseen ei. On mahtavaa löytää hyvää uutta musiikkia ja vielä mahtavampaa löytää samoilta tekijöiltä lisää tuotantoa. CD-aikakaudella tekijätiedot löytyivät kuluttajien iloksi ja tekijöiden tienestiksi kansien teksteissä. Minne tiedot tipahtivat kun siirryttiin suoratoistopalveluihin?

Todellisuutta on, ettei erityisesti musiikin suoratoistopalveluissa juurikaan törmää tekijätietoihin. Artistin nimi löytyy, ansaitusti toki, mutta artisti ei usein ole biisiä tehnyt. Sen on kirjoittanut musiikintekijä, joilla on teokseen tekijänoikeutensa.

Tekijänoikeuteen läheisesti liittyvä lain turvaama käsite moraaliset oikeudet tarkoittaa teoksen tekijäntietojen esiintuomista kun ”teoksesta valmistetaan kappale tai teos kokonaan tai osittain saatetaan yleisön saataviin”. Joka kerta siis, kun kuuntelet radiosta hyvää biisiä, katselet videota YouTubesta tai soitat musiikkia Spotifystä, sinulla pitäisi olla mahdollisuus saada tietää teoksen tekijät. Tästä on etua sekä sinulle kuluttajana että musiikin tekijöille: kuluttaja saa mahdollisuuden tietää teoksen tekijät ja tutustua heidän tuotantoonsa laajemminkin. Tekijöiden osalta kyseessä on puolestaan paitsi moraalisten oikeuksien toteutuminen, niin myös toimeentulo. Musiikintekijä saa nimittäin tienestinsä tekijänoikeustulona, eli vain silloin, kun hänen musiikkiaan on esitetty eri kanavissa.

Nykyään musiikintekijän ainoa tulonlähde saattaa olla radiossa, keikoilla tai suoratoistona esitettävä musiikki. Tulojen oikean ohjautumisen kannalta ongelmallisin näistä on juuri suoratoistopalvelut, sillä digitaalisesti toistettaviin teoksiin liitetty metadata on virheellistä tai se puuttuu kokonaan.

Metadatalla on korvausten oikeellisuuden ja moraalisten oikeuksien toteutumisen lisäksi keskeinen rooli kuluttajien palvelemisessa: sen avulla kuluttajat löytävät mieleistään sisältöä. Mikäli metadata ei ole palvelussa oikein – et löydä haluamaltasi tekijältä lisää biisejä eikä raha kulkeudu tekijälle saakka. Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että mainostuloina tai palvelutilauksista saatu raha jää pyörimään vaikkapa Spotifyn taskuihin musiikintekijöiden ja siten koko kotimaisen luovan alan sijasta.

Nykyään on helppoa saada syötettyä tiedostoihin rajattomasti tietoa palvelemaan sekä kuluttajaa että luovan työn tekijää. Kuluttajana sinulla on mahdollisuus vaatia parempaa palvelua liittyen myös musiikkiin jota kuuntelet. Kysymällä ja vaatimalla lisätietoja lempimusiikista edistät samalla sen elinvoimaisuutta.

Parhaimmillaan metadata toisi kuluttajalle kokonaan uuden tason suoratoistopalveluissa: tekijätiedoista pääsisit tuoreimpiin tuotantoihin, videoihin, tekijähaastatteluihin, keikkatietoihin, verkkokauppaan. Vain suoratoistopalvelun tahtotila on rajana.

Nina Lith
Nina Lith

Kirjoittaja on musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n viestintäpäällikkö

Kuva: Pietari Hatanpää